Tämä biologian jakso on menty läpi vahvan TVT-painoitteisesti. Työkaluina on käytetty googlen dokumenttia, googlelomaketta, blogin kirjoittamista ja Socrativea pc-koneiden avulla. Tällä viikolla saimme MOBI-hankkeen iPadit käyttöön ja pääsimme käyttämään Stick Around appsia. Melkoinen pläjäys kun alkaa näin jälkeen päin miettimään. Ja itsellä on olo, että kyllä kannatti. Aletaanpas purkamaan mitä ja miten käytettiin.
Googlen palvelut on ajettu meidän luokassamme sisään ihan tarkoituksella. Oppilaat saavat pian omat GAFE-tilit (Google apps for education) käyttöönsä ja mikäs sen parempaa harjoitusta kuin käyttää niitä, vai? Joka tapauksessa käytimme biologiassa googledokumentti blogin tekemistä varten. Minä loin omalla tililläni dokumentit esiteltävän eläimen nimellä ja jaoin ne oppilaille Edmodon kautta. Näin pystyin seuraamaan livenä omalta koneeltani mitä oppilaat tekivät ja tarvittaessa auttamaankin. Kun työ oli valmis, sain kopioida tekstit ja kuvat suoraan blogiin. Näppärää, vai mitä? Tätä olen esitellyt aiemmassa postauksessani, ei siis siitä sen enempää.
Läksynkuulustelut olemme tehneet luokkani kanssa joko Socrative.com:ssa tai googlelomakkeen avulla. Molempien käyttö on helppoa ja oppilaatkin oppivat niiden käytön helposti. Yksi ryhmätyö tässä biologian jaksossa olikin tehdä läksynkuulustelut ryhmissä. Yhden mokan tein: unohdin luoda lomakkeet itse. Oppilailla toki oli omia gmailtilejä, mutta helpommalla olisi päässyt jos olisin luonut pohjat itse. No, virheistä oppii. Ja eihän niistä kaikista läksynkuulusteluista täydellisiä tullut, mutta sitä en odottanutkaan. Pienellä muokkauksella kaikista saatiin oikein päteviä läksynkuulusteluja ja mikä tärkeintä, oppilaat joutuivat perehtymään asiaan huolella! Alla kuva oppilaiden tekemästä googlelomakkeesta.
Blogin käyttö opetustyökaluna oli minulle uusi kokemus. Lopputulos oli omasta mielestäni hieno ja oppilaatkin pitivät siitä. Ja yllättävän pienellä vaivalla kasattu. Teksti ja kuvat googledokumentilla, vanha kunnon copy/paste ja tadaa, siinä se oli. Videoiden lisääminenkin oli helppo homma ja luulen, että tämä oli oppilaiden mielestä kiva lisä esitykseen. Se pitää rehellisyyden nimessä sanoa, että blogin teolla ei ollut WAU-efektiä oppilaisiin kuten taisin odottaa. Kuitenkin tieto siitä, että oma esitys tulee esille nettiin, motivoi oppilaita tekemään huolellista työtä. Hyvä niin ja aionkin käyttää blogia työkaluna vastedeskin. Biologian blogimme löytyy osoitteesta: http://luokanbilsa.wordpress.com
Jakson viimeisessä kappaleessa käsiteltiin kevään kukkia ja mikäs parempi lajintunnistuksen harjoitteluun kuin tehdä lajintunnistuspeli itse! Tähän käyttöön soveltuu parhaiten (minusta) Stick Around apps iPadille. Oppilaat hakivat kuvat netistä, liittivät ne peliin ja tekivät nimitarrat jokaiselle kukalle. Ja eikun pelaamaan! Olen todella tykästynyt tähän appsiin, se on helppo ja monikäyttöinen, suosittelen tutustumaan. Alla kuva yhdestä oppilaiden tekemästä pelistä. Ideana on viedä tarra oikean kuvan kohdalle.
Loppuun haluaisin sanoa, että TVT kannattaa ottaa mahdollisuutena, ei pakkona. Kaikki edellämainittujen ohjelmien käyttö opetettiin oppilaille oppituntien aikana, kokeilemalla, keskustelemalla, näyttämällä. Välillä oppilaat löysivät jotain uutta jostain ohjelmasta ja opettivat opettajaa, aivan parhautta! Välillä tulee huteja, mutta se kuuluu elämään. Ei muuta kuin kokeilemaan mitä mahdollisuuksia TVT tarjoaa!