Etusivu » Uncategorized » 3D-tulostaminen koulussa – mahdollisuuksia

3D-tulostaminen koulussa – mahdollisuuksia

Ihan ensi alkuun: me pärjäämme ilman sitä, se ei ole vielä tarpeeksi helppoa, se on hidasta ja se vaatii asennetta. Silti se on mukava lisä kouluun. Olen pitkän aikaa haaveillut 3D-tulostamisesta, niin kotona kuin koulussa, ja vihdoin sain hankittua itselleni oman tulostimen. Se on halppismalli, siinä ei ole lämmitettävää tulostusalustaa, mutta sillä pärjää. Tärkeintä on, että olen saanut värkätä ja kokeilla, epäonnistua, korjata ja sitten onnistua….ja taas kokeilla. Ihan kuten oppilaiden pitäisi saada kokeilla ja epäonnistua ja korjata ja onnistua. Vaikka 3D-tulostimet eivät vielä olekaan joka kodin kamppeita, on mielestäni tärkeää avata oppilaille sen tarjoamat mahdollisuudet jo nyt. Uskon, että tulevaisuudessa nämä laitteet ovat arkea meidän oppilaillemme.

 

3d-tulostus koulussa?

Miten koulu sitten voi hyödyntää 3D-tulostusta? Ensimmäinen ajatus on usein, että 3D-tulostin kuuluu teknisen luokkaan. Ihan loogista nopeasti ajateltuna, mutta pienen tarkastelun jälkeen huomaakin, että sehän sopii hyvin vaikka tekstiilitöihin, historiaan, matematiikkaan…..mielikuvitus on rajana. Ja sitä voi käyttää monella tavalla hyödyksi. Oppilaat voivat luoda itse tai opettaja voi elävöittää tunteja 3d:n tulosteiden avulla. Kerron seuraavaksi parin esimerkin avulla miten.

 

Tekstiilityössä

 

Suunnittelimme tekstiilityössä oppilaiden kanssa nimikyltit jotka minä tulostan oppilaille omalla tulostimellani. Käytimme tunnin opiskellaksemme ilmaista, selaimessa toimivaa, Tinkercad 3d-mallinnusohjelmaa. Toinen tunti käytettiin nimiavaimenperän suunnitteluun. Oppilaat ottivat todella nopeasti Tinkercadin haltuunsa ja kaikki oppilaat saivat avaimenperänsä suunniteltua. Tunnin päätteeksi oppilaat jakoivat tuotoksensa Google Driven kautta minulle tulostettavaksi. Alla ensimmäinen kokeilu yhdestä avaimenperästä joka selvästikin kaipaa vielä parempia asetuksia. Mutta kuten sanottu, nyt opetellaan…Toisessa kuvassa on nappeja jotka suunnittelin itse harjoitellessani Tinkercadia tekstiilityön tuntia ajatellen.

Ja löytyipä erään kerran malleja hakiessani tällainenkin käsityökalu vastaan eli haarukkanyöri. Helppokäyttöinen ja voi toki tehdä helposti puustakin.

 

Historiassa

Koulumme 5-6 luokka opiskeli historiassa Spartan tapahtumia. Löysin Thingiversestä pari 3d-mallinnettua sotilasta joita tulostin kolme kappaletta. Tulostetut sotilaat toimivat johdatteluna oppitunnin aiheeseen ja seuraavaksi on tarkoitus hakea tietoa spartalaisten varustuksesta jotta sotilaat saadaan maalattua kuviksen tunnilla mahdollisimman oikean näköisiksi. Alla olevassa kuvassa sotilaat on pohjamaalattu valmiiksi.

 

Seiskaluokan historiassa käsittelimme USA:n historiaa ja löysin Smithsonian Instituten sivuilta A. Lincolnin kasvonaamion 3d-mallinnettuna. Tulostin sen ja käytin sitä aloittaessani oppitunnin USA:n sisällisodasta. Alla kuva tyttäreni maalaamasta Lincolnin päästä joka mielestäni on melkoisen onnistunut tekele. Historiaan löytyy todella paljon ilmaisia 3d- malleja: Patsaita, mallinnoksia historian henkilöistä, kuuluisista rakennuksista ja paikoista. Seiskoilla on tänä keväänä tulossa ensimmäinen maailmansota historiassa. Jos meille jää aikaa, ajattelin tulostaa muutaman sotilaan ja ehkä panssarivaunun jotka maalattaisiin oikeilla väreillä ja tunnuksilla. Siinä voisi olla mielenkiintoinen projekti oppilaille.

 

 

Lopuksi

Toivottavasti sain annettua edes jonkinlaisen kuvan 3d-tulostamisen mahdollisuuksista koulussa. Moni asia jäi vielä kertomatta. Esimerkiksi se, että matematiikkaan on mahdollista tulostaa jos minkälaisia apuvälineitä havainnollistamaan asioita: kymmentikkuja, geometrisia muotoja tai vaikkapa murtolukupalasia. Sama juttu fysiikkaan, kemiaan, biologiaan, netistä löytyy todella hienoja kokonaisuuksia tulostettavaksi. Ja itse tulostaminen on halpaa kunhan itse laite on hankittuna. Lisäksi 3d-tulostaminen avaa aivan uuden maailman oppilaiden mahdollisuuksille suunnitella ja toteuttaa ideoitaan. Lopputulokset voivat olla todella näyttäviä ja ennenkaikkea toimivia.

 

PS. Kirjoitan myöhemmin tarkempia tekstejä miten esim. Tinkercad toimii, miten Thingiverse haetaan malleja, minkälainen tulostin olisi hyvä, jne. Mutta sen aika on sitten joskus keväämmällä.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s