Etusivu » Uncategorized » Ryhmätyö blogiksi googledokumentin avulla

Ryhmätyö blogiksi googledokumentin avulla

 

Google dokumentilla työskentely

 

Nyt löytyi käyttöä googledokumentin ryhmäkirjoitukselle. Olin jo pitkään pohtinut missä kyseistä ominaisuutta voisi käyttää oppilaiden kanssa. Yhtäkkiä matkalla töihin sain idean. Tekisimme oppilaiden kanssa blogin jossa esiteltäisiin metsän eläimiä. Toteutus tapahtuisi google dokumentin avulla. Ei kun tuumasta toimeen.

Loin Google Driveen dokumentit jokaisen esiteltävän eläimen nimellä. Jokaisen dokumentin alkuun olin laittanut ohjeet mitä halusin esityksiin. Dokumenteille olin antanut jakoasetuksissa kaikille linkin saaneille oikeudet muokata asiakirjaa. Nämä linkit jaoin Edmodossa oppilaille. Ryhmien muodostamisen jälkeen oppilaat pääsivät töihin.

Oppilaat saivat hakea tietoa oppikirjasta ja internetistä. Esityksiin oli tarkoitus liittää myös kuvia ja videota. Jokainen oppilas teki töitä vierekkäisillä koneilla eli kommunikointi oli helppoa. Chatti-ominaisuudelle ei ollut siis käyttöä. Oppilaat hakivat tietoa ja kirjoittivat kukin omaa tekstiään ryhmänsä dokumenttiin. Jokainen ryhmän jäsen näki reaaliaikaisesti mitä muut kirjoittivat dokumenttiin ja pystyivät reagoimaan nopeasti jos oli jotain kommentoitavaa. Kun tarvittavat tiedot oli saatu kasaan, oppilaat alkoivat muokata työtä lopulliseen muotoonsa. Kuvien lisääminen oli välillä hieman haastavaa kun tekstinkäsittely ei syystä tai toisesta antanut klikata lisää kuva tekstiä? Loppujen lopuksi kuvat saatiin laitettua kaikkien töihin ja päästiin siirtämään työt blogiin.

Opettajan kannalta google dokumentin kanssa työskentely oli helppoa. Pystyin reaaliaikaiseksi seuraamaan omalta ruudultani töiden edistymistä. Näin minun oli helppo kertoa oppilaille mitä he mielestäni voisivat tehdä paremmin. Myös pienet asiattomuudet oli helppo havaita ja palauttaa oppilas ruotuun. Pystyin myös auttamaan yhtä ryhmää kuvien lisäämisessä kun kenelläkään ryhmän jäsenellä ei kuvan lisääminen onnistunut. Lopuksi minun oli helppo kopioida oppilaiden dokumentit ja liittää ne blogiin. Ilman ylimääräistä hästäämistä muistitikkujen tai sähköpostien kanssa.


Blogin tekeminen

Luokallamme oli jo blogitili WordPressissa, niinpä uuden blogin luominen oli helppoa. Kävin luomassa uuden blogin ja lisäsin blogiin sivun jokaiselle eläimelle. Nämä ilmestyivät valitsemassani teemassa nätisti ylävalikkoon. Kun oppilaat olivat sitten saaneet dokumentit valmiiksi minulla oli helppo homma siirtää kuvat ja tekstit vanhalla copy/pastella kunkin eläimen sivulle. Videoiden lisääminen onnistui helposti varsinkin Youtubesta. Upotimme videot kullekin sivulle ja hyvältä näytti. Kaikkien videoiden liittäminen ei onnistunut jakomahdollisuuksien puutteen vuoksi. Tässä tapauksessa laitoimme pelkän linkin videoon.

Jälkeenpäin pähkättyä: kuvat ja tekijänoikeudet. Tuntuu ihan hullulta, että rikomme blogissamme tekijänoikeuksia. En voi ymmärtää miten joku voisi pitää pahana asiana sitä, että oppilaat kelpuuttavat omaan työhönsä juuri sinun kuvasi. Sehän on kunnia päästä nuorten oppilaiden töihin. Nuoret jos ketkä ovat tarkkoja kuvista ja videoista joita he töihinsä päästävät. Toivotaan ettei kukaan pahoita mieltään jos joukkoon on eksynyt laittomia kuvia tai videoita.

 

Loppufiilis

Lopputulos oli mielestäni hieno ja oppilaatkin olivat ylpeän oloisia töistään. Kaikille oli tärkeää, että heidän työnsä ehditään laittaa esille. Ja väitän, että oppimistakin tapahtui. Tietojen kirjoittaminen dokumenttiin, muiden työn tarkkailu ja lopputuloksen tarkastaminen takasivat, että tietoa tuli luettua useampaan kertaan ja ihan omasta mielenkiinnosta. Kaikkinensa hieno ryhmätyö siis. Luokkamme blogia voit käydä ihailemassa osoitteessa: http://luokanbilsa.wordpress.com

 

 

 

 

 

Mainokset

One thought on “Ryhmätyö blogiksi googledokumentin avulla

  1. Päivitysilmoitus: Biologiaa TVT-painoitteisesti | Vinskin tvt-blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s