Olen pitkään halunnut kokeilla opetusvideon tekemistä matematiikkaan iPadin avulla. Nyt löytyi aikaa, virtaa, hyvä aihe ja hyvä styluskynä videon tekoon. Näin aluksi videoiden on tarkoitus olla apuna läksyjen teossa ja kokeeseen kertaamisessa. Myöhemmin aion kokeilla flipped classroom periaatetta eli oppilaat katsovat videon jo kotona ja luokassa päästään sitten suoraan tekemään harjoituksia. Oppilaat jotka pärjäävät vähemmällä avulla voivat kerrata tarvittaessa asiaa tableteilta ja opettaja voi keskittyä niihin jotka tarvitsevat enemmän opastusta. Näin siis ainakin ideaalimaailmassa 😀
Entäs se videon teko sitten? Aloitetaan minulle sopivan appsin valitsemisesta. Kokeilin videon tekemiseen muutamaa appsia, mm. Doceria, Educreationia ja Explain Everythingiä. Itse koin helpoimmaksi EE:n, jota olen käyttänyt jos jonkinlaisen videon tekemiseen. Nauhoitus on helppoa ja työkalut ovat minun mielestäni selkeämmin esillä kuin kahdella muulla mainitsemallani appsilla. Esimerkiksi videossa liikkuvan kursorin valitseminen onnistuu näppärästi EE:ssa vaikka kesken nauhoituksen. Myös videon jakaminen toimii EE:ssa todella hienosti ja helposti. Tiivistettynä voisi EE:sta sanoa, että sen logiikka on toimivaa, ainakin minulle.
Yksi tärkeä osatekijä videon tekemiselle on hyvä stylus. Sain vihdoin ja viimein hankittua Adonitin styluksen, Adonit Jot Pron (hinta 29€). Sen käyttäminen on huomattavasti luonnollisempaa kuin perinteisten kumituttimallien. Vaikka käytössä olikin hyvä stylus, jälki ei ollut niin hyvää kuin olisin toivonut. En ole varma onko vika EE:ssa vai styluksessa, mutta epäilen ensin mainittua. Paper 53 ohjelmassa kirjoittamisen jälki on aivan eri luokkaa. Toki Paper on tehty piirtämistä varten, mutta siitä varmaan voisi ottaa oppia jatkossa. Kaikesta huolimatta kynä toimi videossa kohtalaisesti mikä riittää minulle tällä hetkellä. Haaveissa on Adonitin uusin malli joka alkaa jo lähennellä normaali kynää, Adonit Jot Script, mutta siitä lisää myöhemmin jos saan moisen ihmeen haltuuni.
Videon teko lyhyesti. Loin ensin kaksi diaa EE:iin. Ensimmäiseen kirjoitin otsikon, toiseen diaan laitoin pohjaksi kuvan koordinaatistosta jonka olin googlettanut netistä (Kiitos Piialle vinkistä 🙂 Sitten vain äänittämään. Alussa raapustelin funktion sääntöjä samaan aikaan puhuen. Välillä laitoin nauhoituksen tauolle ja viimeistelin taulukon ajan säästämiseksi, koska asia oli jo opeteltu aiemmin. Äänitys uudelleen päälle ja asia mahdollisimman tiiviisti ”nauhalle”. Seuraavaan diaan lisäsin lasketut koordinaatit valmiiksi ennen äänitystä, jotta oppilaat pystyvät yhdistämään x:t ja y:t koordinaatistoon. Tämän jälkeen äänitystä ja raapustusta ja tadaa…video oli valmis. Pituutta videolle tuli 3min 33s mihin olen itse tyytyväinen. Katsotaan mitä oppilaat sanovat.
Hei,
joko olet päässy testamaan Adobe Jot Scriptiä? Itse pohdin juuri tilattaisiinko koululle testiin ja kokeiltaisiinko olisi tämä vihdoin ensimmäinen erittäin tarkka piirtokynä iPadille. Hieno video, pitää jakaa se meidän opettajille inspiraation lähteeksi.
Script on jo kotona, mutta vielä en uskalla kehua. Se on paras kokeilemistani, mutta ei täydellinen. Yritänpä testailla enemmän ja laittaa juttua blogiin.
Joo, kerro myös kokemuksistasi Penultimaten kanssa. Siinä taitaa olla täysin käytössä Adonitin SDK.
Ja tilasitko muuten kynän mistä? Evernoten verkkokaupasta näyttää tulevan melkoiset posti- ja tullimaksut.
Ilonait:lta, 97 euroa, että kyllähän tuolle hintaa tulee.