Etusivu » Uncategorized » Adonit Jot Scriptin testausta ja pieni vertailu

Adonit Jot Scriptin testausta ja pieni vertailu

Sain vihdoinkin hankittua itselleni Adonit Jot Script styluksen jonka pitäisi olla parasta mitä iPadille löytyy styluksista. Päätin selvittää pienellä vertailulla onko se hintansa väärti. Vertailussa on perustylus kumitutilla, aikaisemmin hankkimani Adonit Jot Pro ja siis tuo uusi Adonit Jot Script.

 

Kuvassa: Script (vas.), Pro ja perusstylus.

 

Adonit Jot Script stylus on varustettu bluetooth yhteydellä (käynnistetään virtanapista) jonka avulla se kommunikoi iPadin kanssa. Tämän pitäisi estää ylimääräisten sotkujen ilmaantumisen dokumenttiin joita voi tulla kun kirjoitat styluksella ja kämmenesi nojaa tabletin näyttöön. Tämä toiminto on käytössä erityisesti Scriptiä tukevissa appseissa kuten Penultimate. Script onkin tehty yhteistyössä Evernoten kanssa kenen appseihin mm. Penultimate kuuluu. Script poikkeaa muista styluksista kapean kärkensä avulla ja onkin siksi ”kynämäisin” stylus iPadille. Script muuten toimii muidenkin tablettien kanssa, olen testannut sen mm. Samsung Galaxy tab 3:n kanssa.

Adonit Jot Pro on Adonitin vanhempaa perusmallia. Siinä ei ole bluetoothia tai muita sähköisiä hienouksia. Se eroaa vanhasta kumituttistyluksesta kärkensä avulla: kumituttia paikkaa läpinäkyvä levy joka helpottaa tekstin kohdentamista käytössä. Pro onkin todella kynämäinen joskaan ei Scriptin tasoa.

 

Vertailun kolmas stylus on perinteisintä mitä styluksista löytyy. Kynän terän virkaa hoitaa kumipallo jonka kohdistaminen kirjoittamisessa tai muussa tarkemmassa tekemisessä on tosi hankaalaa. Positiivista tässä styluksessa on, että se toimii myös mustekynänä.

Mennäänpä itse vertailuun. Kirjoitin tekstiä kaikilla kolmella styluksella Penultimatessa. Kirjoittaminen tehtiin zoomattuna niin, että tekstin kohdistaminen ruutuihin oli helpompaa.

 

 

 

Tekstin ulkoasussa heikoiten pärjäsi odotetusti perusstylus ja sillä kirjoittaminen tuotti muutenkin tuskaa. Tekstin kohdistaminen oli todella hankalaa ja ärsyttävää. Tuosta syystä tekstikin jäi lyhyemmäksi 🙂

Pro:n ja Scriptin välillä ei ole suurta eroa itse tekstin ulkoasussa. Ehkä Scriptin teksti on hieman ”aidomman” näköistä kuin Pro:lla. Pro:lla tekstin kohdistaminen ruutuihin oli helppoa, mutta Script vie silti voiton tässä vertailussa. Scriptin käyttö oli yksinkertaisesti luonnollisempaa. Mutta Pro on silti todella hyvä stylus kirjoittamiseen.

 

Seuraavaksi testasin kuinka tarkan työn tekeminen onnistuu kultakin stylukselta.

 

 

Kaikilla styluksilla onnistui ruksien laitto koordinaatistoon yllättävän hyvin. Jopa perusstyluksella ruksit menivät jotakuinkin kodalleen. Eroja syntyi kuitenkin siinä vaiheessa kun aloin kirjoittamaan noita numeroita koordinaatistoon. Perusstyluksen kanssa ei ollut mitään mahdollisuutta saada numeroita mahtumaan kunnolla. Pro:kin oli yllättävän epätarkka ja jostain syystä menetti ”touchin” näyttöön välillä kuten kuvasta huomaa. Kuten kuvasta näkyy, Script oli ainoa joka selvisi työstä siedettävästi. Script voittaa siis tämänkin vertailun.

Viimeiseksi vielä pikku videon pätkä joka on tehty Explain Everything appsilla. Kuten videostakin käy ilmi niin tekstin laatu on myös riippuvainen käytettävästä appsistakin.

 

Vertailu päättyy tähän, pieni kun on. Voittajasta ei tietenkään ole epäselvää, mutta mutta…. Vaikka Script on hyvä niin on asioita jotka voisivat toimia paremmin. Jostain syystä Script hävittää välillä kosketuksen (?) ja ruudulle ilmestyy pelkkiä ”tipluja”. Syystä en ole aivan varma. Ottaako se häiriötä kämmenestä huolimatta tuosta bluetoothista vai hävittääkö se kenties bluetoothyhteyden iPadin kanssa? Ongelma korjaantuu perinteisesti suttaamalla ”paperin” reunaan. Haetaanko tällä kenties yhteyttä tosimaailman kynien kanssa? Toivotaan, että ongelma on hoidettavissa jollain päivityksellä, joko Scriptin tai Penultimaten.

Toinen ja itse asiassa kolmaskin häiritsevä asia löytyy. Scriptin käyttö sormien jatkeena appsien kanssa ei toimi. Kerron esimerkin. Kun teen opetusvideota Explain Everything appsilla niin kirjoitan tekstit Scriptillä. Kun haluan vaihtaa työkalua kesken nauhoituksen joudun käyttämään sormea koska EE ei reagoi Scriptiin. Ei sillä etten jaksaisi sormella tökätä, mutta kun olisi luontevaa tökkäillä kuvakkeita styluksella kun se siinä kädessä on. Ja kun menee hetki etten käytä Scriptiä äänityksessä tai uuden dian luomisen aikana, Script kadottaa yhteyden iPadiin ja joudun käynnistämään sen uudestaan. Joko en osaa käyttää tai sitten jossain on vikaa?

Pitää kai heittää jotain loppukaneettia? Script on paras stylus mikä minulla on. Videoiden tekoon se on ehdottoman hyvä lisä ja teknisessä työssä sitä voi jo käyttää luonnosteluun ja asioiden selittämiseen oppilaalle (korvaa siis lehtiön). Toivon, että sitä tukevia appseja tulee lisää ja nyt olemassa olevia päivitetään. Mutta en usko, että siirryn käyttämään sitä muistiinpanoihin, ainakaan vielä. Sen verran puolustusta täytyy antaa Scriptille, etten ole sitä paljoa ehtinyt vielä käyttämään. Annataan ajan kulua ja laitetaan uutta postausta tänne blogiin.

Loppuun vielä kuva Scriptillä kirjoitetusta tekstistä Paper (by 53) appsissa, miksihän muistiinpano-ohjelmissa ei voi tulla näin hyvää jälkeä? Tuo jälki on mielestäni kynämäisempää ja pienellä säädöllä siitä saisi todella hyvännäköistä.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s