Etusivu » Opetus » Thinglinkin ja Stick Aroundin opettelua.

Thinglinkin ja Stick Aroundin opettelua.

Tänään otimme haltuumme luokan kanssa kaksi sovellusta. Toinen oli Thinglinkja toinen Stick Around.  Thinglinkissä luodaan interaktiivisia kuvia lisäämällä kuviin palloja, jotka voivat sisältää pelkkää tekstia tai videota. (mallikuva alla) Näppärä sovellus vaikkapa läksyjen kertaamiseen. Stick Around sovelluksessa oppilaat pääsevät luomaan yksinkertaisia pelejä, joissa vedetään tarroja oikeisiin kohtiin. (kuva alla)  Molemmat sovellukset ovat helppokäyttöisiä ja niiden oppimisaste on matala.  Voit tutustua tarkemmin sovelluksiin klikkaamalla linkkejä.

Ennenkuin oppilaat pääsivät harjoittelemaan kyseisiä sovelluksia, opella oli kova pähkääminen. Mitä halutaan oppia, miten toteutetaan käytännössä, tekeekö jokainen oppilas oman työn, tehdäänkö pareittain, jne? Lopulta päädyin Tamin lanseeraamaan toteamukseen: ” Keep it simple.” Teetin tyttärellä molemmat työt malliksi kotona, että näkisin kuinka helppoa tai vaikeaa hommasta tulisi. Lopputulos: jokainen oppilas tekisi täsmälleen samat työt, täsmälleen samoilla kuvilla, open antaman kuvalinkin avulla.(Wikipedia, valaat) Perusteluna tälle: tarkoitus oli opetella kaksi uutta iPad appsia mahdollisimman tehokkaasti yhden oppitunnin aikana. Lisäksi oppilaat saisivat hyvää treeniä valaslajien tunnistamisesta kun harjoittelisivat sitä kahden sovelluksen avulla. Stick Aroundia varten oli myös varasuunnitelma jos tunnistustehtävä ei enää tuntuisi mielekkäältä Thinglinkin jälkeen. Varatehtävässä oppilaat olisivat lajitelleet tarroja sen mukaan liittyikö tarran teksti hetulavalaisiin vai hammasvalaisiin.

Käytännön toteutus oli seuraavanlainen. Ensimmäisenä jokainen oppilas avasi Thinglink appsin ja perusti tilin omalla s-postiosoitteellaan. Seuraavaksi haimme kuvan internetistä ja tallensimme sen iPadin kuviin. Sitten pompahdimme takaisiin opettelemaan Thinglinkkiä. Thinglink opastaa alussa käyttäjää näyttämällä painikkeita ja niiden käyttötarkoitusta. Kun näistä päästään ohi, loppu on helppoa. Thinglink kysyy ensimmäisellä kerralla lupaa kuvien käyttöön. (Tähän liittyi oppitunnin ainoa ongelmatilanne. Yksi oppilaista oli vahingossa kieltänyt kuvien käytön ja jouduimme käymään asetuksissa antamassa luvan manuaalisesti.) Painamalla ok päästään hakemaan haluttu kuva. Sen jälkeen kuva muokataan sopivan kokoiseksi editointiruudussa ja sitten päästäänkin asiaan. Pallojen lisäämistä ei tarvinnut näyttää kuin kerran ja oppilaat alkoivat naputtaa valaslajeja kuviin. Tällä kertaa kuviin liitettiin vain tekstiä, valaslajien nimet, koska aikaa ei ollut median hakemiseen. Lisäharjoituksena harjoittelimme Thinglink kuvan viemistä Edmodoon. Avasimme kuvan Safarissa ja kopioimme kuvan linkin osoiteriviltä. Tämän jälkeen jokainen oppilas kävi liittämässä oman Thinglinkinsä Edmodoon. Taas olimme oppineet jotain uutta tiedon jakamisessa. Klikkaa tätä niin pääset katsomaan yhtä tuotosta.

Seuraavaksi aloitimme työskentelyn Stick Around appsilla. Tämä ohjelma opeteltiin valkokankaalta (oma iPad tykkiin kytkettynä) ja tehtiin yhtä aikaa opettajan kanssa vaihe vaiheelta. Ja hyvin meni. Alussa kysyin haluavatko oppilaat tehdä pelion samalle pohjalle kuin Thinglink vai haluavatko tehdä lajittelutehtävän. Yksimielinen valinta osui ensimmäiseen vaihtoehtoon. Lähdimme liikkeelle aloitusruudusta. Paina plussaa, valitse blank project ja odota, että saat lisää ohjeita. Background välilehdessä: Lisää kuva plussasta, muokkaa se sopivan kokoiseksi. Klikkaa seuraavaksi stickers välilehteä, vedä tarra valaan kohdalle, tuplaklikkaa tarraa, kirjoita nimi ja toista niin monta kertaa kuin tarvitsee. SITTEN tuli se hankalin osuus….answer keyn lisääminen.

Answer key määrää tarran paikan ja tarra tulee ”liimata” oikeaan vastaus avaimeen. Sinulla on kolme vaihtoehtoa tehdä answer key: pallo ja neliö jonka teet haluamaasi paikkaan. Kolmas vaihtoehto on vapaa piirtäminen joka oli meille sopivin vaihtoehto. Muuten tämä on helppoa, mutta answer keyn kanssa pitää olla tarkkana. Eri kohteen answer keyt eivät saa koskettaa toisiaan. Muuten saat virheilmoituksen kun lähdet testaamaan peliä. Myöskään tarrat eivät saa osua kuin yhteen alueeseen. Vain yhdellä oppilaalla, tai parilla, jäi pelin tekeminen kesken tämän virheen vuoksi.

Kun answer keyt ovat paikallaan, pääset testaamaan peliä. Iloisia ilmeitä näkyi luokassa kun peli toimi ja valaat oli oikein tunnistettu. Viimeinen vaihe on viedä peli puzzle osioon, jossa peliä pystyy vain pelaamaan. Me annoimme pelille nimeksi Valaiden tunnistus. Lisäksi voit myös tallentaa itse projektin jos haluat muokata sitä myöhemmin lisää. Tällaisia muokkausmahdollisuuksia ovat lisätietojen kirjoittaminen esim. jokaisen valaan kohdalle sen koko, ravinto, jne. Tarraan on mahdollista myös lisätä kuva tai internetlinkki josta löytyy lisätietoa kyseisestä kohteesta.

Sovellusten helppoudesta kertoo paljon se, että saimme tehtyä kaiken edellä mainitun yhden pidennetyn oppitunnin (50min) aikana. Muutama oppilas ei saanut aivan kaikkea tehtyä, mutta kaikki oppivat käyttämään kyseisiä appseja. Nyt kun appsit on otettu haltuun, voimme ensi kerralla keskittyä varsinaiseen asiaan eli oppimiseen. Nytkin oppilaat saivat melkoisen annoksen valaiden tunnistusta ja oppivat valaslajien nimiä.

Lopuksi kuvakaappauksia Stick Aroundista.

20140124-192845.jpg

Tästä lähdetään liikkeelle, plussasta on valittu taustakuva, meillä kuva valaista.

20140124-192927.jpg

Seuraavaksi viedään tarrat kuvien päälle ja kirjoitetaan niihin teksti.

20140124-192954.jpg

Tässä kuvassa on answer keyt piirretty kunkin valaan päälle.

20140124-193024.jpg

Tässä ilmoitus joka tulee harmittavan helposti, mutta ei ole vaikea korjata.

20140124-193101.jpg

Tässä peli on valmiina, tarrat saa vedettyä kunnolla esille alhaalla olevasta ”pidikkeestä”. Ei muuta kun pelaamaan!

20140124-193124.jpg

Näin hienon mitalin saa kiun on ratkaissut pelin oikein.

Yksi ajatus artikkelista “Thinglinkin ja Stick Aroundin opettelua.

  1. Paluuviite: Työkaluihin tutustumista kolmosnelosten kanssa – apuna iPad | Vinskin tvt-blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s